Sun, shine, calm.

Jag är jättetrött, och har jätteont i fötterna efter fotograferingen. Halva lägenheten är utan ström då en propp gick imorse då jag blåste håret samtidigt som jag skulle sätta på lampan i hallen. Robin mönstrar i Stockholm och idag, idag skiner solen.

Jag fotograferades från nio på morgonen till ungefär halv fyra på eftermiddagen. Det var jättekul! Fast jobbigt som bara den, haha, fler företag nu än förra året vid Lucia-fotograferingen. Jag höll på att smälla av i Säterdräkten, det var så förbannat varmt ! Nu är ju jag van med folkdräkter, då jag dansar i dem på somrarna (jätte, jättevarmt.) Vi hade en ordentlig tur med vädret idag. Fotografen sa att det var första gången som vädret hållt sig så fint under hela fotograferingen! Tur, tur, tur. Imorgon blir det fint på förmiddagen också, och det är bra. Vi börjar klockan tio och slutar två, och de resterande fotograferingarna är mestadels inomhus. Yeeeees.  Vi gick massor, så jag har JÄTTEONT i fötterna, de där förbanande dansskorna är inte sköna alltså.

Solen skiner så jävla bra idag alltså. Fast nu är det lite jobbigt, ärligt talat. Jag bländas, hela köksbordet bländas och blänker och gnistrar ! Buketterna börjar vissna och jag ska torka dem snart. Robin mönstrar i Stockholm och hanterar tunnelbane-systemet förvånansvärt bra. Han är cool han. Lägger upp en bild på honom från myskvällen i lördags vid sjön!
Tack för en superhärlig kväll !




                                       :)

If you are what you say you are, then have no fear

LUPE FIASCO - SUPERSTAR

If you are what you say you are
A superstar
Then have no fear
The camera's here
and the microphones and they wanna know
Oh oh oh oh

If you are what you say you are
a superstar
then have no fear
the crowd is here
and the lights are on and they want a show
oh oh oh oh yeah


Yea, uh
A fresh cool young Lu
Trying to cash his microphone check 2, 1, 2
Want to believe my own hype but it's too untrue
The world brought me to my knees
What have you brung you?
Did you improve on the design?
Did you do something new?
Well your name ain't on the guest list
Who brung you? You
The more famous person, you come through
And the sexy lady next to you
You come too
And then it hit me
Standing outside of heaven waiting for God to come and get me
I'm too uncouth
Unschooled to the rules
And too gum shoe
Too much of a newcomer
And too uncool
Like Shadow and Lavelle
I battle with it well
Though I need a holiday like lady who sung blue
Go back what ever you did you undo
Heavy is heaven
The devil on me two tonnes too 

If you are what you say you are
a superstar
then have no fear
the crowd is here
and the lights are on and they want a show
oh oh oh oh yeah

And you better wear your shades
The spotlights here can burn holes through the stage
Down through the basement
Past the Indian graves
Where the dinosaurs laid
And out through China
Nearly misses air liners
Magnified times five
This is pointed at the rhymer
Ricochets off the moon and sets the forest ablaze
Now that's important to say
Cuz even with all of that
Most of us don't want it to fade
We want it to braid
Meaning we want it to grow
Meaning we want it to stay
Like the governor called
And they told him to wait
Un-strap him from the chair
And put him back in his cage
The audience ain't fazed
And they ain't gon' clap and they ain't gon' praise
They want everything back that they paid
Cuz they been waiting since ten to see the lights get dim



If you are what you say you are
a superstar
then have no fear
the crowd is here
and the lights are on and they want a show
oh oh oh oh yeah


So chauffeur chauffeur come and take me away
Cuz I been standing in this line
For like five whole days
Me and security ain't getting along
And when I got to the front they told me all of the tickets were gone
So just take me home where the mood is mellow
And the roses are grown
M&M's are yellow
And the light bulbs around my mirror don't flicker
Everybody gets a nice autograph picture
One for you and one for your sister
Who had to work tonight but is an avid listener
Every song's a favorite song
And mics don't feed back
All the reviewers say you need to go and see that
And everybody claps cuz everybody is pleased
Then they all take the stage and start performing for me
Like ha ha ha ha ha
Ha ha ha ha ha


If you are what you say you are
A superstar
Then have no fear
The camera's is here
and the microphones and they wanna know
Oh oh oh oh yeah
If you are what you say you are
Then have no fear

Talang 2009

Sitter och tittar på Talang 2009 med Love. Första numret ut var Whiplash, verkligen en imponerande dansare! Jag och Love trycker i oss chips och tjockar oss i soffan, sen blir det att kila hem till Robin. Halva dagen har gått åt att bråka med min mobil .. Fast hela bråket berodde faktiskt på min dumhet ... Haha, pinigt pinigt !! Men nu ska jag se vidare på Talang. Puss .

Domen mot The pirate bay

Den här fåniga domen mot The pirate bay är ju skrattretande.
1 års fängelse och 30,000,000 i skadestånd.
Ja, så mycket straff får dem, medans mördare, våldtäktsmän och pedofiler kommer undan lättare.
Är inte en förstörelse av ett eller flera liv värd mer än kostnader till cdskivor och musik?


"Beräkningsgrunden för skadeståndet består bland annat av en antagen förlust på €6.50 per nedladdad skiva och €0.70 per nedladdad låt, i enlighet med skivbolagens yrkanden. Beräkningsgrunden för de nordiska filmerna består av förlorad licensavgift på 700.000 SEK för distributionsrättigheten av varje Wallanderfilm samt 150.000 SEK för distributionsrättigheten av Pusher-filmen i enlighet med de nordiska filmbolagens yrkanden. Baserat på nedladdningsräknarna, motsvarar det cirka 73 SEK per påstådd nedladdning, vilket ligger relativt nära filmbolagens andrahandsyrkande på 66:70 SEK per nedladdning. För de amerikanska filmbolagen beräknas den antagna förlusten till 150 SEK för varje nedladdad film och 300 SEK för varje nedladdad TV-serie, vilket är lägre än deras yrkanden på 255 SEK respektive 261 SEK per nedladdad film och 415 SEK för varje nedladdad TV-serie. De amerikanska filmbolagen hade yrkat att marknadspriset skulle användas som beräkningsgrund men tingsrätten har genomgående använt den faktiska förlorade intäkten för bolagen som beräkningsgrund.

Rätten har dock valt att ta viss hänsyn till osäkerheten i den omdebatterade nedladdningsräknaren, och bedömer hälften av de påstådda nedladdningarna skall ifrågasättas.

Utöver den ovan nämnda ersättningen, tillkommer hälften av summan som "ersättning för andra förluster". Detta är kraftigt lägre än bolagens yrkanden."

Så säger wikipedia. Ni ser redan där att de inte ens vet om HÄLFTEN av nedladdningarna är sanna. De har alltså satt ett skadestånd på 30.000.000 som inte ens är begrundat på säkra källor?
Vid husrannsakan på webbhotellet PRQ's lokaler beslagtogs 186 servrar. I husrannsakans dokument skrivs det även att det var inte bara The pirate bay's servrar som beslagtogs, utan det var även flera andra företag som blev av med sina servrar.
Jamen vafan? Ska det drabba massa andra företag som inte har något med the pirate bay's företag att göra? För mig känns det som att hela IPRED-lagen och domen mot The pirate bay inte verkar särskilt genomtänkt.
Och självklart är jag inte dum, både IPRED och domen är genom pratad och genomtänkt, ordentligt. Men, det verkar vara så mycket det missar? Och Fredrik Reinfeldt själv, statsministern, sa 2006 att "Vi ska inte jaga en hel ungdomsnation."
Nej, vafan gör hela regeringen det för då? Jag, som alla andra som laddar ner, har ju just blivit kriminella. Och hur känns det? Ditt samhälle har blivit kriminaliserat, ditt samhälle, statsministern. Ditt.
Mitt upp i alltihop så ströks halva delan i målet. Pga osäkerhet. Ja, vafan? Vad är det för samhälle?

Dessutom är det inte heller artisterna som gnäller över fildelningen. Det är skivbolagen, för de är de som förlorar pengar. Ja, men är det skivbolagens musik eller är det artisternas? Tåls att tänka på.
För att inte tala om filmskaparna, som ger sina skådespelare miljonbelopp i lön. Om jag laddar ner en film, och berövar filmbolaget ett köp av deras film, hur många köp berövar inte då skådespelarnas lön?
Men åter till domen.

När domen fastställdes trodde många att The pirate bay skulle läggas ner. Ja, ni har fällt de fyra åtalade, men har ni fält alla andra? Nu sitter det annat fol och håller the pirate bay uppe. Tar ni dem, kommer nya.
Varför satsar ni ens på något som är så otroligt dumt? Vi är ungdomar, vi är framtiden.
Ni äldre är inte delägare av framtiden längre, utan framtiden är vår, och är det inte då vi som ska visa hur vi vill ha våran framtid? Vill vi ladda ner på ett eller annat sätt, jamen låt oss?
Dessutom är det ändå inte tillräckligt många, eller någon överhuvudtaget, som vet om man verkligen förlorar på nedladdningen.
De små artisterna är tacksamma för nedlanningen, de stora artisterna har tillräckligt med pengar för att slippa bry sig. Ja, skivbolagen drabbas. Men dem ska man ju inte bry sig så noga om, det är artisternas och filmskaparnas arbeten vi vill ha, det är deras talanger vi vill ta del av, inte skivbolagen. Skivbolagens enda del som märks på en skiva är deras logga på omslaget.
.... Fortsättning följer.

Svar på tal

SVAR PÅ KOMMENTAR: SANDRA

Sandra skrev:
"Det har varit olagligt att ladda ner redan innan IPRED-lagen trädde i kraft, så alla som har laddat ner någon gång i sitt liv innan IPRED har brutit mot lagen. Tänk på att det är några stackare som försöker överleva på musiken och på filmerna och som de jobbat åtskilliga timmar med, och sen är det nån idiot som lägger upp deras arbete på internet så att alla kan ladda ner det och de som har arbetat med detta inte får några pengar, blir vräkta från deras hem och är tvungna att sälja sina barn för att överleva. Okej, så drastiskt är det kanske inte, men man stjäl deras arbete och de får inga pengar för deras slit. Ni kanske undrar varför några nya intressanta band inte slår igenom i radion längre, och det är enbart för att musikbolagen går back på i princip varenda skiva som säljs. Vilket gör att de inte vågar satsa på nya artister. Och nya artister slår inte igenom om de inte har något musikbolag, eftersom radiostationer i regel inte spelar musik på radion.

Och nej, det är inte bara okända band som går back. Black Eyed Peas har gått back på varenda skiva de har gjort. Inte så roligt för varken dem eller deras musikbolag.

Jag har också laddat ner, självklart, men jag gör det inte längre. Inte pga IPRED-lagen utan för att jag bryr mig om stackrarna som sliter ihjäl sig med att tillverka filmer och musik och sedan går back ett antal tusen eller i värsta fall, miljoner."

Du, läste inte  du nyss vad jag skrev? Artisterna och filmskaparna går INTE BACK! Det är ju bevisat!
Och ja, jag vet, det har alltid varit olagligt att ladda ner, med IPRED lagen handlar inte om nedladdning.
IPRED är en lag som tillåter branschorganisationer att samla in Ip-adresser.
Samtidigt är det inget arbete att vara artist. Klart att man sliter häcken av sig för att få ut sina verk, men gör de det för pengarna eller för att få ut sitt skapande?
Black eyed peas har inte alls gått back på varenda skiva de gjort. Det kan du ju inte påstå. Deras första skiva till exempel? Black eyed peas är dessutom en tillräckligt stor grupp för att inte behöva bry sig om att deras musik blir tankad. Varför? Jo, för de får tillräckligt med pengar ändå, de behöver inte dessa pengar. Och vad är det de går back i, egentligen? Tänk på det. Black eyed peas hade inte haft råd att göra sin nya musikvideo, om de gått back på VARENDA skiva de gett ut. Hm? Black eyed peas har dessutom redan haft sin storhetstid, som Gwen Stefani till exempel, hon är inte lika stor idag som för några år sedan. Men hon får fortfarande pengar. Ingen har förlorat någonting.
Känner du till Spotify, och kanske youtube? Nya intressanta band SLÅR IGENOM, men inte genom radion.

Och du var nog lite drastisk där med vräkningen och sälja sina barn.. Flicka lilla, tänk om.

IPRED

Efter att ha läst en ledare i Annonsbladet Hedemora/Säter den 20/4-09, så kände jag mig lite små arg.
Jag citerar David Gustafsson:
"
Den 1 April trädde Ipred-lagen i kraft i Sverige. Men den var långt ifrån något aprilskämt, utan en lag som kriminaliserade över en miljon svenskar under en natt."

Kriminaliserade ja, jag just det. Detta utlägg fick mig att känna såhär:

Hej, jag heter Tovelinn och jag är kriminell.
Jag är 16 år, och ska snart fylla sjutton. Förra året blev jag vld till Säters lucia och är i år med i Säterjänta-uttagningen.
Jag läser första året på Hagagymnasiet i Borlänge och sköter mina studier.
Bor i en stor lägenhet mitt i stan i Säter, med min pappa och lillebror. Min fritid går åt att dansa folkdans, plugga och umgås med vänner. Har bott i Säter sen jag var fyra, fem år gammal.
Sen den första april blev jag kriminell.
För jag laddar ner
Mvh Ung & Kriminell


Jamen du, visst känner man sig lite kränkt? Vadå kriminaliserad? Så nu, alla som småtankar (de som inte laddar ner/upp särkilt ofta) är värsta gangsters nu? Ja, hej, jag heter Tovelinn och jag.. Jag är kriminell sen den första april. Tack för den, samhället!

Jag citerar David Gustafsson som citerar Rick Falkvinge, partiledare för piratpartiet:
"En kopiering är stöld lika mycket som en fotografering är kidnappning.. Stöld per definition är när man berövar någon deras egendom och att jag låter människor kopiera kultur av mig kan aldrig bli stöld. Det är att dela med sig, det är vackert, det bygger civilisationer."

Okej okej, vänta. Det här uttalande är lite överspelat känner jag, samtidigt som det är ganska bra sagt.

Kidnappning genom fotografering är ju en grej, att man fotar någon som kanske inte vet att denne blir med på bild.. Ja, kidnappning vet jag inte. Svårt att förstå honom, men hallå.
Som han säger, att stöld per definition är när man berövar någon deras egendom, men med tanke på att världens alla artister har valt att sprida sin musik till så många som möjligt så får de väl fan skylla sig själva.
Inom musikbranschen så har jag en tanke. Sprider artisterna sin musik för att få ut sitt budskap, bevisa att de kan sjunga eller bara få något sagt, helt enkelt? Sprider de inte sin musik för att de vill få ut deras arbete, deras talang?
Pengarna och all lön de får, är ju bara ett j*vla plus i kanten. Hade jag varit artist hade jag sjungit för att visa min talang och för att få ut min musik, inte för pengarnas skull. Sången är en talang, något man vill visa att man kan, något man är bra på. Att man sedan får betalt för sin talang, ja, vad f*n har det med saken att göra?! Det är ju bara ett plus, en bonus ! Har ingen tänkt på det? Klart att pengarna behövs för att man ska kunna betala turneringar, material och alla andra som jobbar med ens musik. När man fått ut sin första skiva och den säljer bra så jobbar du helt plötsligt som artist. Det är ens jobb. Jag skulle då f*n inte kalla det jobb, det är en talang! En talang man lägger ner sitt liv på, på heltid. Och man får pengar för det. Men det är fortfarande inget jobb. Vad gör artisterna för samhället? Skriver dom viktiga dokument om hur de nya husen ska byggas, eller om var de nya motorvägarna ska placeras? Kör de sopbil och hämtar sopor eller städar de andras kontor? Eller? Nej.. De sprider ut sin talang, ger oss det vi älskar så mycket, musik. Och ja, vi är tacksamma. Jag vill ju inte att ni ska tycka att jag verkar otacksam nu, jag älskar musik lika mycket som ni! Och inte för att klandra artisterna, men artist är inget jobb. Det är en talang man får betalt för, för att man gör det bra.

Dessutom, ingen i medierna (vad jag har sett eller hört) har påpekat hur många fler lyssnare/tittare dessa skådespelare, artister, sångare osv har fått. När vi slipper betala för det så är det klart att de ökar. Och man vill ju få ut sitt arbete till så många som möjligt, eller hur?  Samtidigt är det synd att filmskapare som lägger ner miljoner dollar på att skapa sina storfilmer, inte får betalt för det. Däremot, så fick ju "The dark knight"-filmen ihop över en halv miljard dollar, bara genom biointäckter. Och "The dark knight" hade ju inte premiär för så länge sedan, 2008 visades den, och den drog in så mycket pengar, TROTS att man även då kunde ladda ner filmen. Så det var väl ett j*vla gnäll för ingenting, egentligen? Om nu filmerna får in så förbannat mycket pengar ändå, även fast det går att ladda ner filmerna gratis, vad förlorar de då, egentligen?
Finns det någon människa överhuvudtaget som har gått igenom det här ORDENTLIGT? Nu kommer ni tycka att jag är helt dum i huvudet bara för att jag skrev sådär, men jag är helt j*vla seriös.

Finns det någon som vet hur många fler tittare/lyssnare artisterna har fått sedan man kunde börja ladda ner?
Finns det någon som vet hur många tittare/lyssnare artisterna har förlorat sedan Ipred-lagen gick igång?
Finns det någon som vet hur mycket filmbolagen förlorar egentligen?
Finns det någon som vet exakta siffror på allt det här?
Jag säger då det. Herregud.

Det är ju tillochmed bevisat att de största artisterna inte ens förlorar något på att det går att ladda ner deras musik, de får tillräckligt med bidrag ändå. Men kolla, småartisterna då? Jo, dom får ju fler lyssnare? Vilket gör att de kommer ut i världen, att fler lyssnar på deras musik!
Det enda samhället förlorar på det här tjafset, är arbeten (i skiv/film-affärerna) och lite pengar.
Kan någon vara vänlig och ge mig exakta siffror på det här förbannade tjafset?!

Dessutom, vill jag inte bli kallad för kriminell. Tack, samhället, för att jag har blivit ungdomskriminell.

(Observera att David Gustafsson påpekar att han är emot lagen. Han är inte heller den enda som säger att vi blivit kriminaliserade. Hur idiotiskt låter det inte egentligen, att man plötsligt, bara sådär, kriminaliserar ÖVER EN MILJON (1,000,000) svenskar, på en natt?!)
Något måste ju vara fel.

Colorblind


I am colorblind
Coffee black and egg white
Pull me out from inside

I am ready
I am ready
I am ready
I am

Taffy stuck, tongue tied
Stuttered shook and uptight
Pull me out from inside

I am ready
I am ready
I am ready

I am...fine
I am covered in skin
No one gets to come in
Pull me out from inside
I am folded, and unfolded, and unfolding

I am
colorblind
Coffee black and egg white
Pull me out from inside
I am ready
I am ready
I am ready
I am...fine
I am.... fine
I am fine
 

Colorblind - Counting crows

Colorblind

Ja, här sitter jag i min underbara ensamhet på mitt nystädade rum och skriver blogg, för en gångs skull.
Nationella proven står mig upp till halsen, snart är det föreställning och min rygg.. Min arma, lilla rygg.

Jag har precis städat klart rummet, hängt in alla kläder och slängt tvätten i tvättkorgarna.. Ska tvätta imorgon, hann inte idag för pappa hann före! Dum som han är. Hahaha, jag tvättar dock inte med tvättnötter och kör på med sköljmedel som vanligt. Robin har åkt tillbaka till Sundsvall.. Jag bakade jättegoda kakor med hans pappas flickvän idag! Det blev havreflarn och Wienerlängder. Mmm, gott var det. Fast, havreflarnen blev bäst. Jag har några här bredvid mig faktiskt. Tillsammans med matteboken och de gamla nationella proven.. Fyfan säger jag bara, nationella prov hit och nationella prov dit, de är överallt! Aldrig får man ro. Skolan är som ett heltidsjobb, som kuratorn sa till mig för någon vecka sen, och det är ju helt sant. Tyvärr så verkar inte lärarna och läroplanen förstå hur jobbigt det är. "Skolan går före allt" sa min mentor. Oj, vad peppad jag kände mig.. Herregud, jag ställde frågan om skolan går före livet. Min mentor blev sur och sa att studierna är viktiga, och sen gick han sin väg. Hurra! Jag är ju helt söndersliten av allt detta pluggande. Såg en reklam på tv idag, från Rädda barnen, "Många barn bär på en tung hemlighet", då det är en liten kille som vaknar på morgonen och sätter sig upp ur sängen, och det ser tungt ut. Och i madrassen syns formationerna efter hans kropp, som om något jätte, jättetungt har legat där. Så känner jag varje jävla morgon när jag ska upp. Det är verkligen sjukt tungt att sätta sig upp och känna att, snart ska man iväg till skolan. Liksom. fyfan.



Till ryggen nudå.. Jag har haft ont i fyra, fem dagar, på högra sidan av ryggen, i mitten ungefär. Och det är vidrigt vad ont det gör! Det är värre än vad det brukar vara, och nu är det så att det är jobbigt att gå längre stunder, stå är drygt och sitta är värst. Det är helt förjävligt nu när jag måste plugga som fan hela tiden. . Usch, usch.  Men såkan det vara !  Nu ska jag plugga vidare..  Helvetesplugg.

Puss